+381 60 480 5550

Procena vrednosti kuce

Prema podacima Republičkog Geodetskog Zavoda, učešće tržišta kuća svake godine iznosi oko 10% u količini novca na tržištu nepokretnosti Srbije, te posle tržišta stanova, predstavlja drugi najznačajniji podsegment tržišta nepokretnosti.


Najznačajniji faktori koji utiču na vrednost kuće su:


1. Cena uporednih nekretnina
2. Karakteristike okruženja
3. Starost i stanje kuće
4. Veličina kuće i dvorišta
5. Trenutno stanje tržišta nekretnina


Procena vrednosti kuće
Cena uporednih nekretnina

Cena uporednih nekretnina je jedan od najznačajnih faktora koji utiče na vrednost kuće. Jedan od izvora za utvrđivanje cene uporednih nekretnina su oglašene cene kuća na specijalizovanim sajtovima za nekretnine. Kako oglašene cene uporednih nekretnina ne predstavljaju realizovane kupoprodajne transakcije, procenitelji koriste podatke iz specijalizovanih baza transakcija nekretnina, kao jedan od izvora podataka za utvrđivanje vrednosti kuća.


Karakteristike okruženja

Glavni razlozi za kupovinu kuće su veća blizina radnom mestu, školi ili javnom prevozu. Dodatni razlozi koji čine okruženje atraktivnijim su:

• blizina prodavnica, tržnih centara i dodatnih sadržaja
• dostupnost parkinga
• kvalitet lokalnih škola
• stopa kriminala
• sloj stanovništva koji pretežno živi u okruženju


Procena vrednosti kuće

Stanje i godina izgradnje kuće

Godina izgradnje kuće je u direktnoj korelaciji sa očekivanom vrednošću kuće, pošto su po pravilu stare kuće manje vredne. Ipak, stanje kuće može značajno biti poboljšano renoviranjem, čime se značajno umanjuje efekat starosti kuće.


Veličina kuće

Veličina kuće je najčešće u direktnoj vezi sa vrednošću kuće, pošto je po pravilu veća kuća vrednija od manje kuće. Ipak, relativna vrednost kuće izražena po jedinici površine nije uvek konstantna, tako da kod izuzetno velikih kuća relativna vrednost može biti značajno manja u odnosu na relativnu vrednost manje kuće. Dodatno, kod luksuznih kuća na veoma atraktivnim lokacijama, veličina placa ima veoma veliki uticaj na vrednost kuće.


Stanje tržišta nekretnina

Tržište kuća se kreće u ciklusima, koji nekada ide u prilog kupcima, a nekada prodavcima. Kada je ponuda niska, a tražnja velika, cene kuća raste, a važi i obrnuto. Prilikom utvrđivanja tržišne vrednosti kuće, veoma je bitno prepoznati u kom delu ciklusa se nalazi tržište nekretnina, kako bi se na pravilan način odmerila vrednost.