+381 60 480 5550

Ovlašćeni procenitelji nekretnina

Sa donošenjem Zakona o proceniteljima vrednosti nepokretnosti u 2016. godini, u Republici Srbiji je formalizovana profesija ovlašćenog procenitelja nekretnina. Na ovaj način, Republika Srbija je ušla u red zemalja sa jasnim zakonskim okvirom za rad licenciranih procenitelja. Poređenja radi, u Velikoj Britaniji je razvoj profesionalnog udruženja licenciranih procenitelja vezano za RICS (Kraljevsko udruženje ovlašćenih geodeta), koje je osnovano u Londonu davne 1868. godine.

Ovlašćeni procenitelji nekretnina imaju ključnu ulogu na tržištu nekretnina tako što pružaju nepristrasne i tačne procene vrednosti imovine. Usled heterogenosti tržišta nekretnina, i posledične specifičnosti svake nepokretnosti, nije moguće formiranje berze nepokretnosti, poput berzi akcija, hartija od vrednosti, roba, valuta i kripto-valuta, gde je predmet trgovanja tipiziran i standardizovan. Nedostatak centralnog trgovačkog tržišta i netransparentnost tržišta nekretnina znači da učesnici na tržištu nisu u mogućnosti da odmah dobiju informaciju o vrednosti imovine. Umesto toga, tržišni učesnici se oslanjaju na nezavisne procenitelje koji kontinuirano prate tržište nepokretnosti, i koji imaju ekspertsko znanje koje je neophodno radi pravilnog i realnog utvrđivanja vrednosti nepokretnosti.


Procenitelji imaju širok spektar uloga, a ključne uloge uključuju:

Procena vrednosti nepokretnosti:

Procena vrednosti nepokretnosti je osnovna funkcija procenitelja. Za potrebe utvrđivanje vrednosti, koriste se različite metode procene, kao što su komparativni pristup, prinosni pristup i troškovni pristup, da bi se odredila najverovatnija prodajna cena nekretnine u trenutnim tržišnim uslovima.Prilikom vršenja procene, procenitelj vrši analizu različitih faktora koji utiču na vrednost, uključujući veličinu, lokaciju, stanje, nedavne prodaje slične imovine, propise o zoniranju i ukupne tržišne trendove.


Pomaganje klijentima u donošenju informisanih odluka:

Procenitelji pružaju ključne informacije svim učesnicima na tržištu nepokretnosti - vlasnicima nepokretnosti, kupcima, prodavcima, investitorima, zajmodavcima i vladinim agencijama. Ovo im pomaže da donesu informisane odluke o kupovini, prodaji, refinansiranju, osiguranju ili razvoju imovine. Na primer, procena vrednosti pre prodaje može pomoći prodavcu da odredi realnu traženu cenu, dok procena za zajmodavce pomaže u određivanju podobnosti nepokretnosti kao sredstvo obezbeđenja kredita.


Sprovođenje inspekcije i istraživanja imovine:

Procenitelji po pravilu vrše inspekciju nepokretnosti kako bi analizirali njene karakteristike i opšte stanje. Prilikom inspekcije nepokretnosti, fotografiše se spoljašnjost, unutrašnjost, gabarit, kao i neposredno okruženje, odnosno lokacija nepokretnosti koja je predmet procene, a fotografije su sačinjene tako da jasno ukazuju na stanje nepokretnosti. Licencirani procenitelj u izveštaju o proceni navodi sve okolnosti koje se odnose na nepokretnost koja je predmet procene, a koje utiču na njenu procenjenu vrednost ili na eventualnu buduću prodaju te nepokretnosti. Procenitelji takođe prikupljaju podatke o uporedivim nekretninama na konkretnoj mikro lokaciji, istražuju tržišne trendove i konsultuju relevantne baze podataka i propise.


Priprema izveštaja o proceni vrednosti:

Ovaj detaljni izveštaj rezimira proces procene, uključujući korišćenu metodologiju, analizu tržišta, prateće podatke i konačnu procenjenu vrednost. Izveštaj je ključni dokument za zajmodavce, pravne postupke i imovinske transakcije.

Kao zaključak, licencirani procenitelji nekretnina deluju kao savetnici od poverenja na tržištu nekretnina, obezbeđujući fer i tačne procene koje doprinose nesmetanim transakcijama i informisanom donošenju odluka.